måndag 28 januari 2013

Hej Hanif.


Vilken gnällspik du är. 

'Det där har gjorts förut' är inte ett argument för någon att låta bli. Uppenbarligen har ju diverse ungdomskravaller format en hel del av de sociopolitiska kulturer vi har idag. Man kan heller inte angripa självbild med att någon annan råkar ha haft samma självbild förut, det är snarast kontraproduktivt om man vill bli av med den.

Dessutom, att du har mage att hävda att 'nä vi har inte tid att bry oss om er, era bortskämda nollor' är rätt osmakligt. Det anstår inte en företrädare för staten. Likaså med dogmen 'knega först, snacka sen', som om medborgarskap och deltagande i samhällsdebatt vore villkorat av vilken nytta man gör för näringslivet eller skatteupptaget. I civiliserade stater är det en mänsklig rättighet att demonstrera och argumentera i det offentliga samtalet. Det innebär givetvis en mänsklig skyldighet att bemöta det på ett värdigt sätt, om man nu överhuvudtaget avser gå i svaromål.

Att du råkar ha varit (och är!) en nöjd samhällsparasit ger dig inte någon rätt eller legitimitet i att klandra andra för att de också är sådana och inte är nöjda med det. Du ska se till att samhället gör det ointressant att kravalla och gnälla, inte peka på dig själv och säga 'jag har jobbat, jag får snacka; du har inte jobbat, du ska hålla käften'. Det är ditt uppdrag som politiker att bygga ett samhälle där protester, utsatthet och taskig självbild är föråldrade fenomen. Det är inte ditt uppdrag att vara otrevlig mot de som klagar.

Du vet, att göra staten till ett företag där man har en röst om man är medgörlig och råkar ha fötts med vissa förutsättningar, det är en totalitär typ av ideologi som fick duktigt med spö i andra världskriget. Kanske skulle du vara lite mer försiktig i ditt stöd till den, åtminstone gömma det bakom ditt partis officiella retorik så som dina kollegor brukar försöka göra.

Varsågod, Hanif. Jag lyssnade till och besvarade ditt illa formulerade gnäll trots att jag inte har tid, för att du är en ung surpuppa som tror att du har något att säga och det är hyggligt att bemöta sådant på ett någorlunda sakligt sätt.

2 kommentarer:

 1. Du läser min artikel som fan läser bibeln. Jag hade haft någon form av respekt till kravalligisterna om de hade ett budskap, någon form av förändring de propagerade för.

  Men det hade de inte, de var på plats för att lyncha en stackars tonåring tjej.

  Då förtjänar de inte att gullas med. Då förtjänar de inte det tålamod som krävs för att få dem att formulera något vettigt. Då förtjänar de att hela samhället ryter ifrån.

  Varför vill ni göra "att bli lyssnad på" som något slags incitament till upplopp, lynchningar och kriminalitet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske jag gör. Varför skulle jag gulla med dig? Du är myndig, du ansvarar för vårt samhälles yttersta makt och beslutande, du är dessutom självupptaget otrevlig mot ungdomar och resonerar som ett fyllo när du angriper dem.

   Snälla, ge mig ett skäl till att fortsätta vara så här snäll.

   Och varför klumpar du ihop mig med de här barnen, egentligen? Jag har inte försvarat deras upplopp i sig, jag har bara påpekat att de har en grundlagsskyddad rättighet att bilda folksamlingar och yttra sin mening i samhällsdebatten, vilket du uttryckt en vilja att ta ifrån dem.

   Jag är för övrigt äldre än vad du är, och åtminstone ett decennium äldre än de kravallande gymnasisterna, vilket gör det där "ni" än märkligare. Det är dig jag angriper, Hanif. Det är inte ett försvar av ungarnas sattyg, oavsett hur gärna du vill att det ska vara det.

   Radera