torsdag 20 december 2012

Är du arbetslös eller har fått varsel i julklapp?

Misströsta inte. Det är inte ditt fel. Det är samhällets misslyckande, inte ditt.

Tycker du att arbetsförmedlingen inte tillmötesgår dina önskemål och förutsättningar? Det är inte ditt fel. Det är faktiskt inte ens arbetsförmedlingens fel, för det är inte en organisation som sysslar med individanpassad arbetsförmedling.

Samhällets mål bör vara att arbetsbefria så många människor som möjligt. Att ge medborgarna så mycket fritid och frihet som möjligt. Utveckla teknologi, kultur, politik och infrastruktur så att socialt nödvändiga varor och tjänster kan framställas och tillhandahållas med så små mänskliga arbetsinsatser som möjligt, för att så många som möjligt av oss ska kunna välja själva vad vi ska göra från en dag till en annan.

Så att vi, om vi vill, kan avsätta ett decennium eller två åt att skriva en riktigt, riktigt fin roman. Eller bara ta ledigt under de decennier det tar för våra barn att växa upp. Läsa in en forskarexamen och lägga ned några år på ett drömprojekt på kunskapsframställningens område. Jobba ideellt med socialt ansvarstagande och människor som behöver hjälp och stöd.

För visst är det fint att arbeta. Men att vara beroende av att tjäna pengar åt någon annan är inte det bästa arbetet. Att vara beroende av att ha tjänat pengar åt någon annan för att vara trygg på ålderns höst är verkligen inte det bästa arbetet.

Arbetslöshet är heller inte någonting fult. Det ska inte vara svårt och tärande att vara arbetslös. Att det finns människor som inte behöver arbeta för att samhället ska gå runt är jättebra, det betyder att vårt samhälle gjort framsteg vad gäller teknik och organisation.

En samhällsledning som uttryckligen vill pressa människor till konkurrens om arbetstillfällen är inte solidarisk. Den är inte medmänsklig. Den är horribel och fruktansvärd. Vi har inte gått samman i samhällen och sällskap för att tvingas till utnyttjande för annans vinning. Vi har gjort det för att samarbete är mer produktivt och mer progressivt än konkurrens och strid.

Om du är utsatt och plågad av att vara arbetsbefriad eller lever under hot om att bli det, ge Jon Wemans skrivande i ämnet lite uppmärksamhet. Exempelvis artiklar som den här, eller ännu hellre, få tag på ett exemplar av hans bok och smygläs den under någon "jobbsökarkurs" du inte är ensam om att veta hur meningslös den är för ditt välmående, din framgång och din trygghet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar