måndag 11 februari 2013

Våldtäktskartan, ännu ett nyfascistiskt (?) propagandaprojekt

Idag har något som kallas för Våldtäktskartan lanserats, eller åtminstone rönt betydande uppmärksamhet på grund av att Avpixlat kört en nyhet om projektet.

Grunden är påståendet att vi har ett "rekordhögt antal våldtäkter i Sverige!"

Jag tycker att det är ett härligt kraftfullt påstående, men jag tror inte att det är sant.

Det gör inte BRÅ heller. Jag har lyft ut statistik över utsattheten för sexualbrott ur deras sammanlagda NTU (länken är till en XLS-fil) för perioden 2005-2011 (2012 publiceras i november, därför är den inte med).


Hemsidan bygger alltså på en falsk förutsättning. Att den är en portal för nyfascism och rasism är visserligen inte helt lätt att visa, däremot är det lätt att belägga att den tilltalar ett sådant klientel. Här en bild från när jag gillade sidan, där förslagen på andra också visas.


Till detta kommer att personerna bakom sidan försöker vara anonyma. De har dock läckt information ändå, och det verkar som att projektet sammanhänger med en våldtäkt i Sundbyberg och att en av initiativtagarna huserar i Sigtuna. Vidare research får klargöra resten, klart är iallafall att ett av namnen bakom den gjorde en tabbe och läckte.

Även om Avpixlat kanske inte står bakom projektet har det iallafall benäget stöd därifrån och hela faderullan bygger på effekten av en straffskärpning på sexualstraffrättens område som genomfördes 2005. Den har inte stöd i NTU-data och är alltså en lögn om det faktiska läget.

Sveriges kvinnor förtjänar bättre än att utnyttjas av nyfascistiska krafter och milt hysterisk populism. Jag önskar att våldtäktsproblemet ska börja tas på större allvar än så här, av personer med bättre koll på statistik, straffrätt och kriminologi.


Uppdatering:

Tack till Genusfolket.se som hänvisar till mitt inlägg.

Sohrab.se ger också bra synpunkter på ämnet, men från ett retoriskt-analytiskt håll.

7 kommentarer:

 1. https://www.facebook.com/filippas2 kommenterade i ett kommentarsfält på sidan.

  "Filippa Steiner Det är ingen pressrelease från Avpixlat! Det är en del av deras Nyhetsfeed. Avpixlat skriver inte att de skapat Våldtäktskartan någonstans. Tack vare ditt inlägg har vi nu på en timme mottagit 11 hot. Varav 1 var så pass grovt att vi genast gjorde en anmälan. Var god ta bort detta inlägg, eller skriv om det. 21 minutes ago · Like"

  Det är en trollprofil, uppgifterna överensstämmer inte med folkbokföringen enligt ratsit.se.

  SvaraRadera
 2. Porträttbilden är stulen, vad det verkar.

  http://www.tatliaskim.org/resimler/2012/08-09/7459.jpg

  SvaraRadera
 3. Jepp.

  http://saadfm.deviantart.com/art/Sarah-s-Red-Hair-63378078

  SvaraRadera
 4. http://www.bra.se/bra/brott--statistik/valdtakt-och-sexualbrott.html
  Om du nu är så intresserad av nyfascistisk statistik.

  SvaraRadera
 5. Hej Offa.

  Jag föreslår att du läser mitt inlägg, jag redovisar BRÅ:s statistik över utsattheten för sexualbrott i det.

  SvaraRadera
 6. Jag har läst den och är väl inte klar över hur man skall tolka skillnaderna mellan resultaten. Den undersökning du hänvisar till kan ju onekligen tolkas som att "rekordhögt antal våldtäkter i Sverige!" är något överdrivet men ökningen i antal anmälda sexualbrott från ca 10000 till ca 17000 på tio år, (som framgår av min länk), är ju uppseendeväckande. Visserligen finns det ju många sexualbrott som inte är våldtäkt men ändå.

  SvaraRadera
 7. Mörkertalet är stort, så antal anmälningar kan inte svara på hur stor utsattheten för sexualbrott faktiskt är. Klart är att lagändringen 2005 och efterföljande allmän debatt om hur sexualbrott bör hanteras har lett till en större anmälningsbenägenhet.

  Vad BRÅ gör för att få en uppfattning om utsattheten är att skaffa ett statistiskt underlag bestående av intervjuer som mäter just utsattheten för brott i olika demografiska grupper. Det är den statistik jag trycker på och anser bör ligga till grund för diskussioner om hur vanligt sexualbrott är. De siffrorna svajar en del men ger inte indikationer på att det finns en stigande trend med väsentligt allt större utsatthet för sexualbrott.

  Det är därför jag tycker att våldtäktskartans grundare gör helt fel, till vilket kommer att jag misstänker att det är ett högerextremistiskt opinionsbildningsprojekt. Påståendet att våldtäktsfrekvensen skenat iväg och att Sverige har en särskilt hög frekvens sexualbrott är nämligen en viktig del i den högerextremistiska retoriken, som i många fall också realiserar främlingsfientliga påståenden om att det är ett migrationspolitiskt problem att anmälningsbenägenheten ökat så mycket på senare år.

  Det är elakt mot alla de som utsätts för sexualbrott att kidnappa frågan med falsk statistik.

  SvaraRadera