måndag 20 maj 2013

Vad händer i Husby?

Det här inlägget kommer att uppdateras löpande.

Det har seglat upp en förortskonflikt under veckan. Den här gången verkar det vara en ihjälskjutning av en sextionioårig man i Husby som är gnistan. Förortsnätverket Megafonen skrev i tisdags en befogat indignerad artikel om händelsen, en till som publicerades på SVT Debatt, kallade till en relativt välbesökt demonstration i onsdags och har skildrat den minikravall som uppstod efter några bilbränningar natten till idag. På förmiddagen ska det ha hållits en presskonferens. DN kräver erkännande från polisen. SR P4 Radio Stockholm har samlat en mängd uttalanden från politiker och andra. Megafonen har nu lagt ut pressklipp på sin hemsida. En krönika hos Aftonbladet som kommenterar dödsskjutningar av polisen, apropå husbyhändelserna, och samma källa sänder också live från Husby.

SVT-sändningen av Megafonens presskonferens.

Stefan Löfven har gjort ett uttalande om husbyhändelserna. Trivsamt nog gapar han inte efter mer polisiärt våldsanvändande eller skyller på härkomst utan tar saken för den är, ett symtom på illa förvaltat samhällsansvar. Röda Malmö har också gjort en vänsteranalys av händelserna.

En folkpartistisk riksdagsledamot beskriver de kravallande ungdomarna som bindgalna sociopater och tycker att de ska skärpa till sig och skaffa ett jobb. Åtminstone sluta gnälla och förstöra. Foujan Rouzbeh ger ett lite mer verklighetsnära och balanserat perspektiv.

SVT rapporterar att stadsdelsförvaltningens ungdomsvärdar blev bemötta med glåpord och våld från poliserna:
"Daniel Germai jobbar som ungdomsvärd för stadsdelsförvaltningen. Han vittnar om att polisen reagerade aggressivt när han och hans kolleger erbjöd polisen sin hjälp.

– När vi kom till platsen frågade vi polisen om de ville ha hjälp med att hantera situationen, eftersom vi har hjälp till i sådana här situationer tidigare.

– Men vi möttes av glåpord, och fick vänta några timmar tills de till slut ringde och bad oss om hjälp.

– Det var en hetsig situation. Jag berättade att jag jobbade med ungdomar, men bemöttes med höjda batonger. Två kolleger fick slag med batonger."

Expo har intervjuat Daniel. Expo Idag har genom Alex Bengtsson kommenterat husbyhändelserna.

Oisín Cantwell tycker till. Sara Abdollahi har synpunkter på hans och en del andras beskrivningar av händelserna.

Uppgifterna om omfattningen av kravallen varierar, från 30-40 ungdomar till 50-60 enligt polisens uppgifter till SVT, där det också rapporteras att fler än fyrtio poliser var på plats. Sett till att det var fler poliser, brandmän och annan liknade personal på plats än inblandade ungdomar är kravallen uppenbarligen högst överdriven.

Det finns filmmaterial från händelserna. Här en person som filmar från en balkong, där det också låter som knallskott eller pistolskott efter ungefär halva. Här en skildring av polisens arbetssätt, finns också på Facebook, enligt uppgift slogs en kvinna av polisen under det skeendet. På Facebook rapporterar även en person om hur en medelålders nattvandrare blev angripen av poliser, att en tvättstuga sattes i brand (släckningsarbetet verkar inte ha störts), att en bil kunde släckas utan störningar, att polisen drabbades av stenkastning, att polisen anlände till Husby (se kommentaren om övervåld), att polisen spärrade av delar av Husby centrum, att polisen inte ville förklara sin närvaro, att Husbys infarter blockerades av polis, bland annat. Här en annan person som filmar från en balkong, ungefär en minut in syns en misshandel av en polis (på twitter cirkulerar en förkortad variant bland poliser och väktare som utgjuter sig över allmänhetens förment obefogade polisförakt). Mer polisarbete på film, eventuellt redan länkad någonstans i det här inlägget. Dokumentation av vandalisering av det lokala biblioteket i Husby med vidhängande, läsvärd, kommentar.

Enligt SvD skadades tre poliser. Polisen påstår sig vara säker på att nästa polismord kommer att ske i Husby-området. Har du frågor kring händelserna i Husby och litar på polisen, fråga chef ordningspolisen i Västerort, eller närpolischefen i södra Järva. Apropå uppfattningen att det här är början på en trend har Nyheter24 intervjuat ett ögonvittne som delar den.

Husby ser ut så här från ovan, det finns bara två vägar in och ut ur samhället.

En person rapporterade att polisen använde rasistiska tillmälen i sitt arbete. SVT rapporterar om en person som såg ett barn bli oprovocerat angripet av polisen, med vad man får anta är en batong av den gamla typen som syns i en del av filmerna från natten.

Polisen säger till Expressen att den inte har en aning om varför befolkningen i Husby är upprörd och personer boende i området har tagit till vandalism. Det måste vara ljug, med tanke på demonstrationen utanför polisstationen tidigare i veckan och den uppmärksamhet som dödsskjutningen i måndags fått. Med tanke på mängden rapporter om övervåld från polisens sida är det också anmärkningsvärt att ingen är gripen. Under kvällen har Expressens webb-TV-program Primetime fokus på Husby.

En av de bästa beskrivningarna av det här fenomenet jag läst på sistone finns här, artikeln är ursprungligen från 2010 vad jag förstår. Läs den noga och gärna ett par gånger på raken. Det är viktigt att fundera på betydelsen av kravaller och inte bara ta kategoriskt avstånd eller nöja sig med polisens aggressiva arbetsmetoder enligt nürnbergförsvarets logik ("de gör ju bara sitt jobb", Sedlighetsrotelns Ring snuten). Läs också följande artikel om öppen journalistik och faran med att låta journalistiken stanna vid tjänstemannasanningar.

Under det senaste halvåret har en mängd händelser påkallat en diskussion om våldsanvändningen inom polisen. Dels hade polisen ihjäl två yngre personer i samband med en biljakt för en tid sedan. Dels hanteringen av ett årsgammalt guldsmedsrån som återaktualiserats nyligen. Dels guldsmedsrånaren som sköts i huvudet i januari. Det finns fler exempel, lägg till Stefan Holgerssons motarbetade forskning och bilden av den svenska polisen är inte så behaglig.

Vilket Sverige vill du ha?


Den engelskspråkiga webbtidningen The Local har skrivit några artiklar. En om rasistisk lingo bland poliserna, en skildring av händelserna i stort, en där det påstås att hundra bilar sattes i brand i Husby inatt (tveksam uppgift, är det någon annan källa som styrker den?) och en som handlar om dödsskjutningen i måndags.


Sent under måndagkvällen är kravaller och stök i full sväng igen. En nyhet som varit populär i livesändningarna är att polisbilar skulle satts i brand, vilket polisen dementerar.

11 kommentarer:

 1. Ja du Pontus, detta låter ju som om det är dags att skrota polisen helt :-) Sen kan väl du och dina partikamrater gå in och fixa till sådan här upplopp.
  Men utan poliser har ni förstås löst situationen, det blir inga upplopp och bränder alls...ett sånt Sverige vill jag ha, utan rån, våldtäkter, bränder och upplopp!
  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte riktigt varför du uppfattar mitt ifrågasättande av polisens våldsanvändning som ett förslag om att avveckla organisationen helt.

   Kan du förklara tydligare hur du gör den tolkningen?

   Radera
  2. "Den här gången verkar det vara en ihjälskjutning av en sextionioårig man i Husby som är gnistan." Du skriver det själv.
   Inga poliser inga upplopp. Skulle det sedan mot förmodan uppstå några konflikter så är väl ni politiker dom mest lämpade att lösa dom. Mer skattemedel och fler fritidsgårdar brukar vara populära lösningar

   Radera
  3. 1. Polisen startade ingenting. Är det bättre om de inte reagerar alls på dylika provokationer och skiter i att dyka upp?
   2. Poliser är individer och de är stressade av det hat som de utsätts för i dessa områden. Läs gärna bloggar av "Robinson Martin" som ju är polis. Han skriver om det polishat som frodas i dessa "utanförskapsområden".
   Frågan man ska ställa sig är: vad kom först, hönan eller ägget?
   3. Polisen har våldsmonopol i samhället. Om man vill ta från dem detta så bör det ske genom demokratiska funktioner. Samtidigt ska man kunna svara på frågan hur man ska hålla brottslingar från att använda våld mot poliser.
   4. Det stora flertalet av de ligister som deltar i dessa upplopp kommer från icke demokratiska länder där polis och andra myndigheter i bästa fall ses på med misstro och i värsta fall avskys. De har med sig denna inställning till Sverige.

   Varför har inte liknande beteende förekommit innan Sverige blev ett mångkulturellt samhälle? Det var ju ett ungdomsupplopp i Berzeli park på 50-talet. Annars så var det lugnt. Polisen respekterades och brottsligheten var betydligt lägre.
   Hur ska dessa värderingar kunna ändras så att dessa våldsamma unga män börjar närma sig mer demokratiska metoder?
   Det att de är underpriviligerade stämmer inte - det satsas mer pengar på utanförskapsområden än på andra områden. Samtidigt levde din och mind föräldra- och morföräldrageneration betydligt fattigare som unga än vad dessa gör.
   Min mor bodde tillsammans med 6 syskon och 2 föräldrar i en tvårummare på 40-talet. De var fattiga men krävde inget av staten. De reagerade aldrig med våld på upplevda kränkningar.

   Var är det för fel på dagens unga? (Jag är förresten endast 36 år...)

   Radera
  4. Det är en helknäpp tolkning, Anonym. Citatet säger ingenting om någon lösning på problematiken jag ser i polisens våldsanvändning.

   Daniel, på vilket sätt menar du att polisen inte startade det här genom sin hantering av den så kallade machetemannen? Överhuvudtaget är skuldbeläggande helt fel angreppssätt. Saker har hänt och det är skitsamma vems fel det var, vad jag gör är att samla länkar till information och anlägga min personliga vinkel på det, att det finns ett problem i poliskårens arbetssätt. Martin Melin är en smygrasistisk mupp med paranoida drag. Visst är en del grupper i samhället föraktfulla och hotfulla mot poliser, det ingår i kneget som polis att vara beredd på och hantera det. Våld är inte en lösning på en förtroendeproblematik.

   Tvärtom. Våld stärker fördomarna om polisen.

   Det stora flertalet i kravaller i Sverige är svenskar. Lägg ned den kulturrasistiska problembeskrivningen, den är kass och saknar stöd i aktuell forskning.

   Stökiga demonstrationer har varit mer eller mindre vardag under de senaste hundra åren. Det är i allmänhet ett tecken på demokratins otillräcklighet, ett exempel i det här fallet är ju att Megafonen drog något hundratal personer till polishuset i Kista i onsdags och polisen i kontakt med media försöker påstå att de inte hört något om det.

   Det var säkert synd om din mamma, men jag ser inte hur det är relevant här. Mig veterligen har hon ingenting med polisens arbetsmetoder eller husbyhändelserna att göra.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Liknande upplopp har förekommit under många årtionden. Nästan uteslutande har det varit svenskar i dem.

  Minns fotbollskravallerna från främst 70- och 80-talen. Rggarbråken och MC-klubbarnas upplopp. Göteborgskravallerna (där det till den största delen var svenskföda svenskar inblandade), Modsen i högtorgskravallerna.
  Även Hetalinjenkravallerna 1982 bestod till nästan 100% av ickeinvandrade svenskar.

  Skulel tro att 99% av akka kravaller och alla inblandade i kravaller de senaset 2oo åren varit svenskar med svensk bakgrund.

  Att nu rasister som Daniel hittar på annat är vidrigt.

  SvaraRadera
 4. Jag hoppas våldet och upploppen även kommer till era kvarter. Ni politiker som har skapat detta kaoset. Ni tvingar oss att bo i skiten annars är vi rasister. Själva har ni råd att bo i segregerade rasrena områden. Jag hoppas ni får stå till svars för det samhälle ni har raserat på några år.
  Det här är en naturlig utveckling av ett, sedan länge, misslyckat experiment som, trots dagliga haverier, fortsätter som om inget hänt. Det största haveriet bland dem alla är politikernas naiva sätt att klänga sig fast vid något så omöjligt. Just nu är mångkulturen på väg rätt in i väggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte svara för någon annan, men jag lever själv kring fattigdomsgränsen och hyr en billig bostad långt utanför tätort.

   Att det finns en härkomstsegregation beror i huvudsak på inkomstsegregation, alltså att personer av viss utländsk härkomst strukturellt missgynnas.

   Rätten till asyl är heller inte ett experiment, det är en mänsklig rättighet och därför inte någonting som går att tumma på, lika lite som andra grundläggande rättigheter bör vara så omfattande som bara möjligt.

   Monokultur är samhälleligt osunt och jag är starkt emot realiserandet av en fascistisk stat i Sverige. Det är ett projekt som är prövat och bevisligen djupt förkastligt.

   Radera
 5. Vad är det jag läser?

  Det är väl alldeles utmärkt att polisen agerar kraftfullt och våldsamt för att slå ned uppror som stör allmän ordning och säkerhet!?

  Vem ska betala skadegörelsen? Ja, det blir ju de som betalar skatt och då är min bestämda uppfattning att pengarna ska tas från det som avsatts för invandring/integration/asyl/flykting-mottagande.

  Varför skulle jag drabbas mer direkt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du tror att kraftfull våldsamhet har en dämpande och problemlösande effekt på upprörda eller brottsutövande ungdomar är du välkommen att motivera detta. Generellt leder repression till mer våld, är mitt intryck.

   I allmänhet är det försäkringar som betalar skadegörelse. Det finns inget statligt institut som ger ersättning för skadegörelse, om nu inte brottsoffermyndighetens möjligheter att reglera skadestånd anses vara ett sådant, men jag betvivlar starkt att det kommer på fråga i de här fallen.

   Radera