torsdag 18 april 2013

Progressiv moské

Tillsammans med några vänner är jag på väg att starta en moské i Uppsala som i ord och handling kommer att arbeta för social jämlikhet. Vi avser att praktisera jämställdhet mellan könen, välkomna HBTQ-personer och arrangera andakterna så att vem som helst ska kunna delta.

Vid sidan av studier och samtal som rör islam i bred bemärkelse avser vi anordna sociala och kulturella aktiviteter, som föredrag, poesiuppläsning och läxhjälp. Om det finns intresse och resurser har vi också idéer om att anordna friluftsaktiviteter för barn och unga, göra studiebesök vid historiskt intressanta platser i Uppsala-regionen och översätta texter till svenska.

Inom kort bildar vi en förening som ska vara huvudman för moskén och därefter är nästa steg att få tag på en lokal.

Här finns mer att läsa, i den här facebookgruppen organiserar vi oss och så snart vi hinner kommer det upp en hemsida och en öppen facebooksida för kontakter med allmänheten.

25 kommentarer:

 1. Det finns endast ett islam. Att det skulle finnas flera tolkningar är en västerländsk konspirationsteori. Att svenskar försöker ändra andras religion är ett uttryck för rasistiska strukturer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och Sunni är? Och Shia är? Och Wahabbismen är?
   Olika tolkningar.

   Från västerlandet?

   Svara mig, du som vet, du som har tunga.
   Var kommer den största finansiären för Stockholms-moskén ifrån?
   För stat och vilken statsreligion har man där?
   Och vilket statsskick?

   Radera
 2. Vad fint att du tar dig tid att försöka trolla mig.

  Du är knappast helt okunnig om den konfessionella spridning som finns inom islam, där schismen mellan shiiter och sunniter är mest framträdande men som också kommer till uttryck i salafistiska rörelsers angrepp på shiiter och mystiker. Ambitionen att överbrygga fitnah av det här slaget är näppeligen oislamisk, snarast tvärtom skulle jag vilja påstå.

  Vi som har grundlagt det här projektet är allihop svenskar, med olika bakgrunder. Det hade varit konstigt om man var tvungen att vara medborgare i något annat land för att starta en trovärdig moské i Sverige, eller hur?

  SvaraRadera
 3. Får jag fråga om du själv är muslim?

  SvaraRadera
 4. Det finns ingen gud utom Gud och Muhammed är hans profet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att uttala trosbekännelsen gör dig inte till muslim.

   Radera
  2. Att ha gjort det inför vittnen är det generella kriteriet på vem som är muslim inom islam.

   Jag beklagar att du tycker att det är ett besvärligare svar än "ja".

   Radera
  3. Du kan ha gjort det inför miljontals människor, så länge du inte lever efter islam så är man inte muslim. Grunden till tron är att tro på hela koranen inte bara det som man själv väljer. MIn fråga är då vad anser du om homosexuella handlingar? Är det ett synd eller inte i koranen?

   Radera
  4. och DET är inte ett måste att ha gjort det inför vittnen. man måste inte proklamera sin tro, det räcker att tro med sitt hjärta.

   Radera
  5. Vad människor gör frivilligt och i samförstånd med varandra är upp till Gud att döma över. Om Gud vill göra med oss som i berättelsen om Lot, må så ske. För jag antar att det är det narrativet du syftar på, för Koranen har inget begrepp som motsvarar homosexuell och är förutom Lot-berättelsen nästan helt tyst när det gäller homosexuella gärningar (undantaget är väl 4:15-16).

   Svaret på din fråga är att Koranen inte svarar på frågan.

   Det är en muslimsk sedvänja att inträde i islam sker genom att man yttrar bekännelsen inför vittnen.

   Radera
  6. Man förstår det man man vill förstå. Homosexualitet är totalt förbjudet i islam. alla som säger motsatsen är inte muslimer. Mohamed Omar är ett stort skämt som bara söker uppmärksamhet.

   Radera
  7. Det är diskutabelt hur man bör förstå berättelsen om Lot. Därför är det upp till Gud att döma över vad som är sedelöst och inte, varför även HBTQ-personer bör få möjlighet att delta i islamiska andakter och delta i muslimskt kulturliv.

   Att du vill sätta dig till doms över dina medmänniskor är idolatri.

   Radera
  8. Ni är ett stort skämt, men ett dåligt skämt. Vad är det som är diskutabelt, Guds ord eller?
   Ja för er må det vara diskutabelt men inte för muslimer. Jag dömer ingen människa, men jag tänker inte förneka Guds ord. Vad du o dina vänner säger och gör är emot Gud, vill bara varna er.

   Radera
  9. Hur lyder Guds ord, menar du?

   Radera
 5. Är detta ett konstprojekt? Jag får starka Hanna Widerstedt vibbar

  SvaraRadera
 6. Delvis, ja. Vi kommer att anordna poesikvällar, spela musik och framställa bildkonst.

  Vad för konst är Hanna Widerstedt känd för, menar du?

  SvaraRadera
 7. Vilka är "Vi" när ni pratar om mosken? Vilka känner att det finns behov för en sådan moske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag talar för mig själv och de andra initiativtagarna. Vi är fyra i en kärna och har under en längre tid haft stöd från något tiotal personer som deltagit i diskussionerna om hur idén bäst förverkligas.

   Senaste dagarna är det väldigt många som uttalat stöd för vårt projekt, i sociala medier och privat korrespondens, men något precist utpekande av vilka kan jag inte göra.

   Radera
  2. vilka är muslimer om jag får fråga? hur många muslimer har uttalat en önskan till att ha ett homomoske?

   Radera
  3. Muslimer är de som har en muslimsk identitet. Resten är upp till Gud att döma över.

   Jag vet inte riktigt vad du menar med homomoské.

   Radera
  4. Muslimskt identitet? Muslimer är de som följer koranen o profeten Muhammed.
   Med homomoske menar jag er progressiva moske där allt är tillåtet

   Radera
  5. Jag vet inte hur du har fått intrycket att vi kommer att tillåta vilka beteenden som helst i våra lokaler. Givetvis kommer inte våld att tolereras, för att ta ett exempel.

   Vem är du att döma över vem som är muslim och inte? Min fasta övertygelse är att det tillkommer Gud att döma, inte människorna.

   Radera
 8. Läste just på Realisten att du fram till nyligen var satanist. Är du lika snabb i vändningarna som Omar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min pakt med Djävulen är inget jag hymlar med eller försöker göra ogjord, om det är vad du undrar över. Jag talade med en reporter om den för snart ett år sedan, och delar av den intervjun togs in i det här radioprogrammet: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/43977?programid=4122

   Både jag och Omar har arbetat med det här mosképrojektet i ett par, tre år. Ingen av oss är särskilt snabb i vändningarna, så visst är vi lika snabba, vad nu det har för relevans.

   Radera
 9. Fablernas värld...som vanligt med marxinspererade individer!
  det står att du underkastar dig kunskap???
  det du tycks kalla "kunskap"skulle jag nog mest benämna Propaganda!
  läs lite literatur med raka referenser! slå upp Massmordet i Katynskogen, Förintelsen av Dresden, sök lite informationa vad ryssen gjorde med alla kvinnor och barn efter att tyska områden "östtyskland" ockuperades och hur man hägnade in folk som om de vore boskap! läs också om varför man gick in i Polen... Det kallas östersjökorridoren, alltså ockuperad mark... och vad hände i NordNorge och vid gränsen mellan Finland och Ryssland? En vanlig metod som Ryssarna använde var att mota barn över stridslinjen, som bar på pinnar... bla!!! vad är det du/ni stödjer??? Vet du verkligen det? Kommunismen / Marxismen / socialismen är just detta och de alla stödjer just dessa händelser till fullo! framför allt då de mörkar dessa detaljer i historien!
  Finns bara ett statsskick och rörelse och sätt att styra en nation... och det gavs det exempel på i lördags i Stockholm!
  De i demotåget står för det enda rätta!
  upplysning till de som påstår sig kunna räkna! man kan inte döda 6 milj av 230,000 st och sedan också befolka ett helt land samt delar av usa samt postera ut folk på viktiga stolar i stort sett alla regeringar genom sin sk "Demokrati"!!!
  Varför är annars de flesta länder underkastade dessa???

  SvaraRadera